ONDERNEMING

Een aantrekkelijke omgeving die vertrouwen uitstraalt naar klanten, aangenaam is voor je vaste medewerkers en aantrekkelijk voor sollicitanten. Een superieure akoestiek is daar onlosmakelijk mee verbonden, nu meer dan ooit tevoren. Een bedrijf dat er in slaagt om de tekortkomingen van het ‘oude’ landschapskantoor op te lossen maakt grotere kans op werknemers die liever wél regelmatig naar kantoor komen. Omdat het daar eenvoudigweg aangenamer werken is dan thuis.

Het landschapskantoor ligt onder vuur, maar thuis is het ook niet alles.

Een productief kantoor schept ruimte voor zowel collaboratie in groep als voor individueel geconcentreerd werk.

De oorspronkelijke visie achter het landschapskantoor was het stimuleren van synergie en communicatie binnen bedrijven, alsook het efficiënt benutten van het kostbare (en kostelijke) vloeroppervlak. Deze aanpak ligt sindsdien echter zwaar onder vuur, niet in het minst wegens klachten over lawaai en afleiding.

Voor wie thuis werkt is de situatie helaas vaak niet veel beter. Velen vinden thuiswerk stresserend. Zeker wanneer meerdere gezinsleden tegelijk thuis werken of school volgen. De concurrentie om te horen en gehoord te worden woedt hevig.

De moderne medewerker kent intussen zowel de voor- als nadelen van thuiswerk. Een bedrijf dat er in slaagt om de tekortkomingen van het ‘oude’ landschapskantoor op te lossen maakt grotere kans om werknemers te verleiden om wél regelmatig naar kantoor komen, en zelfs gemakkelijker wat langer te blijven. Eenvoudigweg omdat het op de werkvloer aangenamer (werken) is dan thuis.

Afleiding door spraak is de nummer één ergernis op het werk.

Mensen hebben de uitzonderlijke gave om elk gesprek binnen hoorafstand te detecteren. Zo uitzonderlijk zelfs dat we amper nog in staat zijn om het te negeren en ons te concentreren op hun werk. Elke vorm van conversatie interfereert precies met het soort werk dat we op kantoor geacht worden te doen; lezen, redeneren, onthouden, herinneren. Sterker nog, de aanzienlijke extra moeite die zulke afleidingen ons kost veroorzaakt stress en op langere termijn alle bijhorende psychische en fysische klachten.

De top vier storende afleidingen op de werkvloer :

  1. gesprekken tussen collega’s
  2. telefoongesprekken
  3. ringtones
  4. rondlopende mensen.

De grootste frustraties zijn o.a.

  • achtergrondlawaai
  • jezelf moeten herhalen
  • anderen moeten vragen om zichzelf te herhalen

Al deze afleidingen zijn klankgerelateerd en hebben een negatieve impact op de productiviteit. De hoog-performante werkomgeving kan niet bestaan zonder de akoestische omgeving van medewerkers in rekening te brengen.

Een plek waar synergie én geconcentreerd werk beiden mogelijk zijn?

Daar kunnen we samen voor zorgen. Een paar slimme ingrepen of een doortastende investering, we vertellen je graag wat je keuzemogelijkheden zijn.