Sigert De Jean

Een (bijna) veertiger uit Opwijk met roots in Gent en Antwerpen.

Geluidsdeskundige Sigert De Jean is een man met twee muzikaal getrainde oren en een brein vol akoestiek. Hij is master in de muziekproductie, bijna twinig jaar actief als engineer en producer voor nationale radio en tv, en verschillende jaren actief als zelfstandig muzikant. Nu wil hij vooral zijn verzamelde inzichten over geluid delen met eenieder die mooie klank belangrijk vindt.

Sinds 2009 doorkruist hij groot Vlaanderen als adviseur akoestiek en presenteert hij verschillende workshops en masterclasses over geluid, klank en klantechniek. Tot 2024 werkte hij voor DPG Media in België (moederbedrijf van mediamerken zoals VTM, Qmusic, Joe en rockzender Willy) als audio-post producer. Een creatief-technische job vol muziek, sound effect en voice-over. Maar de lokroep van akoestiek was te sterk, en sindsdien is hij voluit voor akoestiek gegaan.

Wat begon als een specifieke interesse in muziek, groeide uit tot een brede passie voor alle vormen van geluid. Want geluid is nu eenmaal overal. Zonder goed toegepaste akoestiek klinkt alles als lawaai en lawaai zorgt voor stress. Met (aan)gepaste akoestiek kan geluid ontroerend en ongelooflijk verbindend werken, heilzaam zelfs. Er is nooit een goede reden voor slechte klank.

Zin om persoonlijk kennis te maken? We maken graag tijd voor je vrij. Het kost je niets.

De liefde voor muziek en techniek

Wat de meesten niet weten over mij is dat ik oorspronkelijk muzikant ben van opleiding. Tijdens mijn schooltijd aan het Lemmensinstituut in Leuven studeerde ik piano en saxofoon. Tijdens mijn hogere opleiding aan het conservatorium Gent studeerde ik muziekproductie.

De impact van akoestiek

Akoestiek draait om luisteren. We horen met onze oren, maar we luisteren voornamelijk met ons brein. Door met onze oren in afgesloten ruimtes te kruipen, maken we het ons brein moeilijk. Geluiden kaatsen langs alle kanten rond en vliegen ons meermaals om de oren. En niet enkel eigen geluiden, maar ook die van alle andere aanwezigen. Onze hersenen moeten al die extra informatie filteren en sorteren.

Omdat we niet altijd kunnen kiezen in welke ruimtes we leven of werken, is het belangrijk om die ruimtes akoestisch te optimaliseren naar hun functie. Elke ruimte biedt uitdagingen, maar de aanpassingen zijn altijd hoorbaar op het eindresultaat.

Van kleine ruimtes …

Lang geleden, toen sommige dieren nog spraken, huurde een bevriende jazzmuzikant een klein rijhuisje met achterin een werkkamer. Hij kloeg over de slechte klank en vroeg me terloops of ik daar meer over wist. “Jij studeert voor muziekproducer. Jij kent vast veel van muziekstudio’s. Kan jij mijn studiekamer akoestisch verbeteren zonder de kamer kleiner te maken of ingrijpende verbouwingen te doen?”

… tot grotere projecten …

In 2008 ontwierp ik mijn eerste opnamestudio, voor het Gentse Urgent.fm (het medialab van de Universiteit Gent). De enige beschikbare informatie toen, was de kennis van ingenieurs en architecten. Stuk voor stuk specialisten met een grote kennis van fysica en bouwkunde, maar zonder voeling voor muziek of klankproductie. Ik verdiepte me zelf in de materie en destilleerde de juiste informatie om deze toe te passen binnen het werkterrein.

… naar nieuwe sectoren

Na vele jaren zelfstudie volgde ik de Hogere Cursus Akoestiek aan het Ingenieurshuis Antwerpen. Daar ontdekte ik dat ook andere sectoren gebaat zouden zijn met mijn dubbele achtergrond van wetenschap en kunst. Geluid is veel meer dan enkel lawaaibeheersing. Akoestiek is nog een jonge wetenschap, waardoor de menselijke ervaring en behoefte voorlopig nog steeds niet te vatten is in cijfers en normen alleen.

Akoestiek draait naast de wetenschap, vóóral om luisteren. Ik stel mijn oren en expertise graag ter beschikking van eenieder die geluid belangrijk vindt. Professioneel of privé, onderneming of particulier, groot of klein. Elke slimme oplossing begint met een vraag.

Heb je een vraag over geluid? Stel ze me gerust. Als ik duidelijkheid kan brengen in jouw akoestisch verhaal, dan doe ik dat graag.