ENTERTAINMENT
Echt entertainment, dat is volle bak emotie en beleving. Volledig ondergedompeld in de magie van een pakkend verhaal. Met een sterk licht- en geluidssysteem ben je al een heel eind op weg. Maar een verhaal kan je enkel vertellen als de luisteraar je woorden ook daadwerkelijk verstaat. Een indrukwekkend staaltje sound design maakt vooral indruk als de luisteraar zich midden in de actie waant. In een niet-aangepaste akoestiek is alles helaas een soep. En alles luider zetten zal hier helaas niet baten.

Wat zei je?
Spraakverstaanbaarheid is onontbeerlijk. Wie het gesprek niet kan volgen haakt af en zal zich nooit betrokken voelen. De nood aan ‘begrijpen’ is zo groot dat we als soort erg krachtige mechanismen hebben ontwikkeld om, zelfs in de meest chaotische omstandigheden, communicatie mogelijk te maken. Dit werkt echter alleen maar zolang we de spreker in de ogen kunnen kijken, zijn mondbewegingen kunnen zien, voldoende detail krijgen over zijn/haar lichaamstaal, we dezelfde moedertaal spreken, enz. enz.
In zalen die meer dan een tiental stoelen groot zijn vallen veel van deze secundaire hulpbronnen volledig in het water. De spreker staat bijvoorbeeld veraf, of is op voorhand opgenomen en niet eens fysiek aanwezig. De mond wordt misschien bedekt door een microfoon of mondkapje. Lichaamstaal wordt verduisterd door rook en theaterlicht. In de moderne entertainment locaties kunnen we vaak louter en alleen rekenen op onze oren om te weten wat er gezegd wordt. Met een paar slimme akoestische ingrepen kan je hier een groot verschil maken.